Home > Nieuws > Nieuwsbericht
30-09-2024 NRK-leden in Link Magazine: zorgen over NCPN blijven

Recent verscheen bij Link Magazine een artikel over de zorgen van de NRK en haar leden over de Nationale Circulaire Plastic Norm (NCPN). De recente antwoorden van demissionair minister Mark Harbers op Kamervragen over de Nederlandse bijmengnorm hebben geleid tot ontevredenheid bij kunststofverwerkers. Link Magazine interviewde verschillende NRK-leden en NRK-directeur Harold de Graaf. De leden geven aan dat de minister de complexe situatie simplificeert en markten voor verpakkingen en technische producten over één kam scheert. Voor sommige markten en toepassingen is er bijvoorbeeld niet genoeg recyclaat beschikbaar. Bovendien ervaren verwerkers de striktere Nederlandse regelgeving als een bedreiging voor hun concurrentiepositie, omdat deze sneller wordt ingevoerd dan de Europese regelgeving. Iets waar de NRK al langer voor waarschuwt.


Recyclaat en de marktdynamiek 
In juni 2024 beantwoordde minister Harbers Kamervragen van NSC-Kamerleden over de strikte Nederlandse regels omtrent het bijmengen van recyclaat in kunststofproducten. Volgens Harbers is er een overschot aan recyclaat in Nederland, maar kunststofverwerkers wijzen erop dat dit niet opgaat voor alle soorten. Zo stelt Karin van Diest, manager van folieproducent en NRK-lidbedrijf Sylvaphane, dat het recyclaat dat geschikt is voor voedselverpakkingen schaars en duur is. Het bedrijf moet chemisch recyclaat gebruiken, maar dit is nog in te kleine hoeveelheden beschikbaar, wat de kosten voor haar bedrijf opdrijft. 
 
Daarnaast benadrukt Van Diest dat de wetgeving die per 2027 in Nederland van kracht wordt, een verplichte bijmenging van 15 procent recyclaat voorschrijft, drie jaar eerder dan de Europese regelgeving. Dit plaatst bedrijven die voedselveilige verpakkingen produceren in een nadelige positie, aangezien er onvoldoende geschikte alternatieven zijn. 
 
Verschillende markten, verschillende uitdagingen 
Niet alle kunststofverwerkers ondervinden dezelfde problemen. Hans Kolnaar, directeur van Timmerije, een producent van technische kunststoffen, stelt dat voor zijn bedrijf de verplichtingen van de Nationale Circulaire Plastic Norm (NCPN) haalbaar zijn. NRK-lidbedrijf Timmerije maakt gebruik van recyclaat uit onder andere de witgoed- en elektronicasector en kan voldoen aan de voorgeschreven bijmengnorm. Maar, Kolnaar bekritiseert de minister voor het samenvoegen van verschillende markten in zijn analyse, waarbij hij stelt dat de verpakkingsmarkt aanzienlijk verschilt van die voor technische producten. Waar bedrijven in de verpakkingssector vaak grote hoeveelheden goedkope materialen kunnen inkopen, is Timmerije afhankelijk van kleinere, gespecialiseerde leveranciers met minder onderlinge concurrentie. 
 
Kolnaar benadrukt dat zijn bedrijf concurreert op kennis en technologie in plaats van alleen op inkoopprijzen. Desondanks is hij van mening dat de NCPN beter op Europees niveau kan worden geïmplementeerd om een gelijk speelveld te waarborgen. 

Europese regelgeving en concurrentiepositie 
De NRK deelt deze zorgen. Algemeen directeur Harold de Graaf noemt de NCPN een "botte bijl" omdat deze geen onderscheid maakt tussen verschillende polymeren en toepassingen. Volgens hem is er voor bepaalde toepassingen, zoals voedsel- en farmaceutische verpakkingen, nauwelijks geschikt recyclaat beschikbaar. Hij vreest dat bedrijven, als gevolg van de strenge regelgeving, hun productie naar het buitenland zullen verplaatsen. 
 
De Graaf pleit voor afstemming met de Europese Packaging and Packaging Waste Regulation (PPWR), die pas in 2030 van kracht wordt en meer ruimte biedt voor maatwerk. De Europese regels houden rekening met de beschikbaarheid van recyclaat en de specifieke eisen van verschillende toepassingen. Het invoeren van nationale regelgeving eerder dan de Europese schaadt de concurrentiepositie van Nederlandse bedrijven ernstig, aldus de Graaf. 

Grote zorgen NRK blijven 
In een uitgebreide brief uitte de NRK al eerder haar grote zorgen over het huidige ontwerp van de NCPN. In de brief droeg de NRK een zestal punten aan die in het huidige ontwerp grote schade toebrengen aan onze sector: 

1. Ongelijk speelveld 
2. Inzet van recyclaat niet altijd mogelijk 
3. Negatieve economische gevolgen 
4. Handelssysteem Circulaire Plasticeenheden werkt innovatie tegen 
5. Beperkte milieu-impact 
6. Belemmering vrij verkeer van goederen 

De Graaf: ‘Als het huidige ontwerp van de NCPN wordt doorgevoerd gaat dit voor grote economische schade zorgen in de Nederlandse rubber- en kunststofindustrie. Veel lokale bedrijven zullen stoppen met hun activiteiten of naar het buitenland verplaatsen ten kostte van banen en inkomen in Nederland.’ 

Lees hier het volledige artikel van Link Magazine 

Bronnen: Link Magazine