Driekwart van de verduurzamingsprojecten van de regionale industrie in Nederland kan niet vóór 2030 worden uitgevoerd door het ontbreken van energie-infrastructuur. Hierdoor blijft zeker 1,7 megaton CO₂-reductie per jaar onbenut, meer dan de helft van de geplande reductie. Dit leidt tot significante additionele kosten voor bedrijven. De regionale industrie heeft een groot verduurzamingspotentieel, biedt werk aan honderdduizenden mensen en is de spil van de lokale economie. Een regionale aanpak met handelingsperspectief voor bedrijven is noodzakelijk. De NRK is als partner actief betrokken bij Cluster 6. Wij ondersteunen deze dringende oproep dan ook van harte.
Dit blijkt uit de Landelijke Cluster Energie Strategie (LCES) van Cluster 6 die vandaag is gepubliceerd. De Cluster 6-industrie bestaat uit zo’n 450 bedrijven buiten de vijf grote Nederlandse industrieclusters. Het is het eerste rapport met representatieve resultaten over de reductiemogelijkheden van de regionale industrie en de daarvoor benodigde energie-infrastructuur. Bedrijven willen graag verduurzamen en hebben daarvoor concrete plannen en projecten klaarliggen. Doordat ze nagenoeg geen aansluiting kunnen krijgen op de benodigde energie-infrastructuur en er onvoldoende aanbod is van groene energie, kunnen ze deze plannen niet uitvoeren. 73 procent van de projecten waarvoor nieuwe aansluiting nodig is, kan niet voor 2030 worden uitgevoerd.
Perspectief, planbaarheid en eerlijke concurrentie
Om de verduurzamingsprojecten toch uit te kunnen voeren, hebben bedrijven handelingsperspectief nodig. Barbara Huneman-Verwayen, Clusterregisseur Cluster 6: “Cluster 6-bedrijven hebben vanwege de spreiding en de afstand tot infrastructuur een enorme uitdaging om te verduurzamen. Voor het nemen van investeringsbeslissingen, hebben bedrijven duidelijkheid nodig over wanneer en tegen welke kosten zij aansluiting krijgen op duurzame energie-infrastructuur. Als verduurzaming niet binnen afzienbare termijn kan, is het nodig om bestaande heffingen, zoals de CO₂-heffing, aan te passen, zodat bedrijven kunnen blijven concurreren. Daarnaast is versnelling nodig van infrastructuurprojecten en is een eerlijke concurrentiepositie ten opzichte van andere bedrijven in Nederland en Europa cruciaal. Ongelijktijdige toegang en ongelijke tarieven voor aansluiting leiden momenteel tot een ongelijk speelveld. Ook een stabiel overheidsbeleid en voorspelbare vergunningverlening zijn essentieel voor innovatie gericht op verduurzaming.”
Meer samenwerking in de regio essentieel voor versnelling energietransitie
Samenwerking tussen bedrijven, overheden en netbeheerders is essentieel voor versnelling van de energietransitie. Barbara Huneman-Verwayen: "De energietransitie vraagt om een gezamenlijke, regionale aanpak, waarbij alle betrokkenen hun verantwoordelijkheid nemen en samen werken aan oplossingen die tijdige verduurzaming van de industrie mogelijk maken."
Verduurzaming Cluster 6-industrie van groot belang voor Nederland
De regionale industrie is onmisbaar voor het behalen van de Nederlandse klimaatdoelen. Bedrijven binnen Cluster 6 dragen bij aan verduurzaming van de industrie en van de maatschappij, bijvoorbeeld door de productie van groene grondstoffen, verduurzaming van woningbouw, recycling en het leveren van producten voor de eiwittransitie. Daarnaast zorgen Cluster 6-bedrijven met 210.000 banen in de regio en een jaarlijks omzet van 125 miljard euro voor economische stabiliteit, in een tijd waarin de regionale economie en het vestigingsklimaat onder druk staan.
Over de Cluster 6-industrie
Cluster 6 bestaat uit een verzameling industriële bedrijven verspreid over Nederland. Zij vallen buiten de vijf grote industriële (regio)clusters die zijn opgesteld in het kader van het Klimaatakkoord. Cluster 6-bedrijven maken essentiële producten die consumenten dagelijks gebruiken, zoals voedingsmiddelen, bakstenen, papier, glas en shampooflesjes. Daarnaast vallen datacentra en de offshore olie- en gasbedrijven onder Cluster 6.
NRK en Cluster 6
Cluster 6 is ook voor lidbedrijven van de NRK belangrijk. Het initatief helpt bij het aanpakken van netcongestie en energieproblemen, wat essentieel is voor een stabiele en betrouwbare energievoorziening. Door samen te werken, kunnen we innovatieve oplossingen ontwikkelen, zoals het gebruik van hernieuwbare energiebronnen en energie-efficiëntieprogramma's. Daarnaast bevordert Cluster 6 de samenwerking en kennisdeling tussen bedrijven, wat leidt tot verbeterde bedrijfsprocessen en nieuwe zakelijke kansen.
Samen hebben Cluster 6 en de NRK een sterkere stem bij het beïnvloeden van energie- en milieubeleid. Tot slot stimuleert Cluster 6 innovatie door bedrijven te ondersteunen bij het ontwikkelen en implementeren van nieuwe technologieën, wat uiteindelijk de concurrentiepositie van onze leden versterkt.