In de Telegraaf wordt de positie van de recyclingsector in Nederland belicht. De sector staat onder zware druk door de toenemende import van goedkoop plastic uit Azië en Amerika. Terwijl de vraag naar duurzaam materiaal groeit, kunnen Nederlandse bedrijven niet concurreren met de lage prijzen van nieuw plastic dat onder meer via de havens in Rotterdam binnenkomt. Onder meer algemeen directeur van de NRK Harold de Graaf uit zijn zorgen in het dagblad over de toekomst van de recyclingindustrie in Nederland. ‘Op deze manier geven we de volgende markt aan China cadeau.’
Er is een hoop onrust onder Nederlandse recyclers. Zo staan bij Healix in Maastricht de machines stil. Dit bedrijf, dat bekend staat om het maken van Coca-Cola-kratten en visnetten voor Ocean Clean Up, heeft de productie tijdelijk stilgelegd. Oprichter Marcel Aalberts wijt dit aan de concurrentie van goedkoop plastic uit Azië en Amerika, waardoor het voor circulaire initiatieven zoals Healix onmogelijk is om concurrerend te blijven.
Dit jaar sloot Umincorp in Rotterdam, ondanks een succesvol jaar, zijn deuren. Ook kabelrecycler TRH uit Emmen en Ecocircle uit Schiedam gingen failliet. Recentelijk trof hetzelfde lot de PET-flessenrecycler Ioniqa uit Eindhoven, ooit uitgeroepen tot ‘Nationaal Icoon’.
Veel goedkoop materiaal uit China en de VS
Nederland wilde voorop lopen in de recyclingindustrie. Vanaf 2027 moeten producenten steeds meer gerecycled plastic gebruiken, met een doel van 30% in 2030. Echter, ondernemers kunnen momenteel niet concurreren met goedkoop nieuw plastic uit China en de Verenigde Staten, dat door lage olieprijzen en productiekosten tegen zeer lage prijzen wordt aangeboden.
De Nederlandse industriële groei is al vijftien maanden negatief, wat de recyclingssector zwaar treft. Harold de Graaf, directeur van de NRK, benadrukt dat de hogere prijs van gerecycled plastic een groot probleem is. Grote bedrijven zoals supermarkten en voedselproducenten zijn niet bereid om een premie voor duurzaamheid te betalen, ondanks eerdere beloften.
Één Europese regel nodig
Adviesbureau Simon-Kucher waarschuwt dat dit probleem zal blijven bestaan totdat er één Europese regel geldt voor alle bedrijven. Harold de Graaf: ‘Zolang Nederland extra eisen stelt voor duurzaamheid, blijven producenten van recyclaat en kunststofverwerkers in dat spel met de laagste inkoopprijs in de wereld achter. Ze vechten tegen bedrijven die geen scherpe normen opgelegd krijgen voor milieuregelgeving. Dan verliezen Nederlandse bedrijven.’
Naast plastics is ook pvc een belangrijke grondstof. Sinds 2021 heeft Nederland de eisen voor pvc aangescherpt, waardoor export naar niet-OESO-landen verboden is zonder toestemming. Dit heeft geleid tot onzekerheid en orderverlies voor bedrijven zoals Vinylrecycling, lid van de NRK en NRK-Recycling uit Lelystad, dat nu faillissement dreigt.
Peter Besselsen van Vinylrecycling wacht al maanden op een uitspraak van de Raad van State over de classificatie van gerecycled pvc. Ondertussen dreigt sluiting, omdat crediteuren niet langer willen wachten. Besselsen hoopt op een overbruggingskrediet om de uitspraak af te wachten, maar overheidsdiensten mogen geen financiële steun bieden zolang de rechtszaak loopt.
‘Ik vrees dat het hier niet bij zal blijven’, De Graaf in de krant over de recente faillissementsgolf. ‘Op deze manier geven we de volgende markt aan China cadeau’, zo verwijst hij naar onder de zonnepanelen- en automarkt waar Europese bedrijven het onderspit delven.
Alle betrokken ministeries willen niet op individuele gevallen reageren, zo schrijft de Telegraaf. ‘Maar we zien het belang en hebben zorgen over de problemen bij individuele bedrijven’, aldus de woordvoerder van het ministerie van Klimaat en Groene Groei. ‘In een nieuwe markt zijn oplossingen niet snel beschikbaar of toepasbaar. De mogelijkheid van de overheid om bedrijven juist in de risicovolle fase tussen voltooien van de ontwikkeling en het betreden van de markt te helpen is echter beperkt.’
De NRK maakt zich grote zorgen over de positie van recyclers in Nederland. Deze bedrijven zijn onmisbaar voor de overgang naar een circulaire economie, maar worden momenteel zwaar getroffen door oneerlijke concurrentie van buiten de EU. Het is cruciaal dat er snel oplossingen komen om deze sector en de hele waardeketen in Nederland te ondersteunen en te beschermen. De NRK blijft hierop aandringen in haar gesprekken met de overheid en andere stakeholders.
Lees hier het volledige artikel van de Telegraaf (abonnement vereist)