In de NRC is aandacht voor de positie van de recyclingsector in Europa. De sector staat onder druk door de toenemende import van gerecycled plastic uit Azië. Terwijl de vraag naar duurzaam materiaal groeit, worstelen Europese bedrijven met oneerlijke concurrentie en twijfels over de kwaliteit én echtheid van het gerecyclede plastic dat via containerschepen de havens van Rotterdam en Antwerpen binnenkomt. Onder meer Ton van de Giessen en algemeen directeur van de NRK Harold de Graaf uiten hun zorgen in de krant.
De Europese recyclingsector staat onder druk door de toenemende import van gerecycled plastic uit Azië. Terwijl de vraag naar duurzaam materiaal groeit, worstelen Europese bedrijven met oneerlijke concurrentie en twijfels over de kwaliteit en echtheid van het gerecyclede plastic dat via containerschepen de havens van Rotterdam en Antwerpen binnenkomt. Nieuwe EU-regels moeten verlichting bieden, maar de sector blijft vechten voor een gelijk speelveld.
Europese recyclaars worden geconfronteerd met een aanzienlijke impact door de import van gerecycled plastic uit Azië. Recycling is onmisbaar op weg naar een circulaire economie, toch zijn er zorgen over de kwaliteit en echtheid van het gerecyclede plastic uit Azië.
In Europa moet gerecycled PET-plastic aan strenge veiligheidseisen voldoen, vooral als het wordt gebruikt voor voedselverpakkingen. In landen als China en Vietnam gelden deze hoge eisen niet, waardoor het gerecyclede PET daar vaak van mindere kwaliteit is en niet geschikt voor voedselverpakkingen. Dit leidt tot vragen over de zuiverheid en veiligheid van het gerecyclede plastic dat naar Europa wordt geëxporteerd.
Daarnaast is er bezorgdheid dat een deel van het zogenaamd gerecyclede plastic uit Azië in werkelijkheid nieuw plastic is, dat met een vals etiket als gerecycled wordt verkocht. Het ontbreken van een effectief verificatiesysteem maakt het moeilijk om de oorsprong van het geïmporteerde gerecyclede plastic te traceren, wat kansen biedt voor fraude.
In NRC geeft Harold de Graaf, algemeen directeur van de NRK aan dat er voornamelijk anekdotische informatie is over de kwaliteit van Aziatisch recyclaat. Hij bevestigt dat er soms twijfels zijn over de zuiverheid van een partij gerecycled plastic uit Azië, bijvoorbeeld wanneer een machine bij een Nederlands verpakkingsbedrijf hapert.
Ton van der Giessen geeft in de krant aan dat heus niet al het recyclaat uit Azië niet aan de eisen voldoet. „Dat is absoluut niet zo. Ik ben ook niet tegen import van buiten Europa. Plastic is bij uitstek een internationale markt. We moeten alleen wel met elkaar afspraken maken over een gelijk speelveld.”
Dat gelijke speelveld is er nu niet. Europese recyclers hebben ook te maken met hogere energiekosten, hogere salarissen en strenge regelgeving, wat het moeilijk maakt om te concurreren met landen buiten Europa, vertelt Van der Giessen aan in de krant.
Om de Europese recyclers te ondersteunen, komen er nieuwe EU-regels die bedrijven verplichten om tegen 2030 een deel recyclaat in kunststofverpakkingen te gebruiken. Hoewel deze regels de vraag naar gerecycled materiaal zullen vergroten, helpen ze niet bij de concurrentie met Aziatisch gerecycled plastic. Europese recyclers vrezen dat de import van Aziatisch gerecycled plastic alleen maar zal toenemen, wat kan leiden tot meer faillissementen in de sector.
Lees hier het volledige artikel bij NRC (een abonnement is vereist)