Home > Nieuws > Nieuwsbericht
28-03-2024 VNO-NCW: Europese ondernemers somber gestemd over economie

‘Ondernemers in heel Europa zijn -in aanloop naar de komende Europese verkiezingen- somber gestemd over de vooruitzichten voor de Europese economie. 2023 was opnieuw een economisch teleurstellend jaar en ook de vooruitzichten qua innovatie en productiviteit zijn niet goed voor Europa. Zo nam de kloof qua productiviteit en innovatie met de VS verder toe.’ Dat en meer blijkt uit de nieuwe ‘Reform Barometer’ die Business Europe -de Europese koepel van VNO-NCW-  elk jaar presenteert en die een indruk geeft van de Europese concurrentiekracht.


In 2023 worstelden veel Europese bedrijven met onder meer hoge energiekosten, verder groeiende regeldruk, tekorten aan technici en grote geopolitieke onzekerheid. ‘Ondanks de Europese inspanningen om groene en digitale transities te bevorderen, bleef het investeringsklimaat sterk achter bij de belangrijkste concurrenten van Europa’, aldus de barometer.

Zevende keer op rij
Met een groei van slechts 0,5%, vergeleken met 2,5% in de VS was het de zevende keer in tien jaar tijd dat de Amerikaanse groei groter was dan die van de Europese economie. Ook de kloof in productieve investeringen (de toekomstige motor van groei) blijft groeien. Daarnaast daalde in Europa het aantal nieuwe buitenlandse investeringsprojecten met 2% waar dat in Azië groeide met 45% en met 19% in Noord-Amerika. Ook op zaken als regeldruk, onderwijsprestaties en innovatie rapporteerden Europese ondernemersorganisaties in 2023 een verdere verslechtering van de Europese concurrentiekracht.

Komende EP-verkiezingen bieden kansen
Rondom de Europese verkiezingen (6-9 juni) verschijnen een aantal belangrijke economische rapporten zoals van de oud premier van Italië (Letta) en van Mario Draghi (oud president van de ECB). Naar verwachting van de gezamenlijke Europese ondernemersorganisaties bieden deze rapporten straks belangrijke handvatten om de concurrentiekracht van Europa weer te versterken. Zo moet de interne markt samen met de nieuwe Europese Commissie dringend worden verstevigd. Daarnaast moet de Green Deal worden aangevuld met een Industrial Deal. ‘Met dit soort maatregelen kan de EU haar milieu- en sociale doelstellingen behalen en tegelijkertijd zorgen voor een hogere productiviteit, een sterkere binnenlandse economie en versterken we onze innovatie-positie’, aldus de Barometer.

Lees hier de volledige Barometer

Bronnen: VNO-NCW