Home > Nieuws > Nieuwsbericht
03-11-2022 CIRCO Track Circulaire Intensive Care

‘12 meter plastic slangen, 108 handschoenen, 57 kompressen, 24 spuiten, 16 isolatiejassen, 8 onderlegmatjes. Nicole Hunfeld, apotheker op de IC van het Erasmus MC somt op wat ze ziet, terwijl ze wijst naar een berg afval op een IC-bed. Ze heeft de afgelopen 24 uur alle spullen verzameld die nodig waren voor de verzorging van één patiënt. Het bed is nauwelijks nog te zien, want ook de verpakkingsmaterialen zijn nog eens goed voor 7 volle vuilniszakken.’ (Erasmus MC, 2021).

De Nederlandse zorgsector is in totaal verantwoordelijk voor bijna 7 procent van de nationale uitstoot aan broeikasgassen, daarmee vergelijkbaar met de uitstoot van de luchtvaart (Volkskrant,2021) De belangrijkste oorzaken van deze uitstoot liggen in de productie, het transport en de afvalverbranding.

Het Erasmus MC is met haar IC de uitdaging aangegaan. Een volledig circulair draaiende IC afdeling in 2030. Hiermee nemen ze een koplopersrol op zich binnen de Green Deal Duurzame Zorg. Om dit te bereiken is samenwerking in de keten nodig. Deze CIRCO Track brengt ism het Erasmus MC de bij de IC betrokken partijen samen, gericht op de producten met de meeste impact op het milieu. Deze Track richt zich specifiek op de productgroep beademingsmaterialen, zoals zuurstofmaskers, neusbrillen, tubing etc.

Voor wie?
Bedrijven, toeleveranciers en ketenpartners die een rol spelen of kunnen gaan spelen in het EMC IC. Van design – tot end of life.
● Leveranciers van beademingsmaterialen
● Artsen en verpleegkundigen
● Inzamelaars, recycling en verwerkers
● Groothandel en de distributie van medische producten
● Producenten van beademingsmaterialen

Onder begeleiding van professionele trainers wordt met de betrokken sectorpartijen gekeken hoe er aan de klantvraag voldaan kan worden en hoe we de sector toekomstbestendig kunnen maken. Door middel van deze CIRCO Track zal de samenwerking in de industrie geoptimaliseerd worden. Na afloop heb je zowel een lange termijn visie ontwikkeld, als een concreet plan om morgen mee te beginnen.

Programma
Het programma is opgezet om de kennis, ervaring en energie van alle aanwezigen optimaal te benutten met een minimale tijdsbesteding. De begeleiding wordt gedaan door twee ervaren CIRCO trainers die kennis hebben binnen deze sector en je stap voor stap meenemen in je eigen circulaire propositie. De Track bestaat uit drie halve dagen waarin er fysiek en online contact tussen de trainers en alle deelnemers is. Tussen deze contactmomenten wordt individueel aan de eigen case gewerkt. De totale tijdsinvestering is ongeveer 20 uur. De precieze data zullen later worden bepaald.

Meer informatie? Klik hier

Aanmelden kan hier