Home > Nieuws > Nieuwsbericht
01-08-2022 Rapport McKinsey ‘Climate impact of Plastics’: 'In 13 van de 14 onderzochte cases zorgen kunststoffen voor minder uitstoot van broeikasgassen'

Kunststoffen worden vaak bekritiseerd op tal van punten. Van hun toxiciteit tot de bijdrage aan de vervuiling van de oceaan. Toch spelen ze een belangrijke rol bij het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen. Dat schrijft onderzoeksbureau McKinsey & Company in hun recent verschenen rapport ‘Climate impact of Plastics’. In 13 van de 14 onderzochte cases in de Verenigde Staten bleken kunststoffen voor minder uitstoot van broeikasgassen, met name CO2, te zorgen dan het meest gebruikte alternatieve (verpakkings)materiaal. Zo toont het onderzoek aan dat bijvoorbeeld een plastic boodschappentas een stuk minder belastend voor het milieu is dan een papieren variant.

Bij alle berekeningen is stilgestaan bij zowel de productlevenscyclus als de impact van het gebruik van plastic en het meest gebruikte alternatieve materiaal. De afgelopen jaren heeft dit vooraanstaande internationale onderzoeksbureau meer dan 15 artikelen gepubliceerd over het thema duurzaamheid van verpakkingen.

Kenmerken
Belangrijke kenmerken op het gebied van duurzaamheid van onder meer verpakkingen zijn de ecologische voetafdruk, circulariteit (recyclebaarheid en gerecycleerde inhoud) en milieulekkage (met name het verminderen van plastic afval). Dit rapport richt zich voornamelijk op de ecologische voetafdruk van verschillende soorten kunststoffen (en alternatieve materialen).

Kunststoffen zijn alomtegenwoordig in de wereldeconomie. Het materiaal is vaak onderwerp van discussie, van hun impact op de vervuiling van de zee tot hun recycleerbaarheid. De rol van kunststoffen bij het verbeteren van de gebruiksefficiëntie, zoals het verminderen van voedselbederf en het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen, wordt echter vaak over het hoofd gezien.

In plaats daarvan worden kunststoffen geassocieerd met onderwerpen als zwerfafval, toxiciteit, gebruik van hulpbronnen, productie-emissies en oceaanvervuiling. Hoewel deze belangrijke problemen moeten worden aangepakt, bestaat er een kans voor een evenwichtiger, wetenschappelijk onderbouwde kijk op kunststoffen versus alternatieve materialen. Dit rapport onderzoekt de totale broeikasgas-bijdrage van kunststoffen versus de alternatieven, inclusief de levenscyclus van het product (van productie tot aan end-of-life) en de impact van het gebruik.

Vijf sectoren
De analyse vond plaats in de Verenigde Staten in 2020. Als onderdeel van de metingen hebben de onderzoekers nauwkeurig gekeken naar voorbeelden uit vijf sectoren met het hoogste verbruik van kunststoffen - verpakkingen, bouw en constructie, consumptiegoederen, auto's en textiel - die ongeveer 90 procent van het wereldwijde plasticvolume vertegenwoordigen. Ook is er gekeken naar toepassingen waarvoor tegenwoordig alternatieven bestaan ​​voor kunststoffen om een goede vergelijking te kunnen maken tussen verschillende materialen.

In 13 van de 14 onderzochte cases in de Verenigde Staten bleken kunststoffen een lagere broeikasgassen-uitstoot te hebben dan het meestgangbare alternatief. De broeikasgas-besparingen variëren van 10 tot 90 procent, rekening houdend met zowel de productlevenscyclus als de impact van het gebruik. Bovendien zijn er veel toepassingen, met name bij voedselverpakkingen, waar nog geen echte alternatieve materialen voor bestaan. Het inzetten van kunststoffen draagt bij aan het verlagen van de uitstoot van broeikasgassen.

Lees hier meer en download het volledige rapport