Steeds meer plastics worden in Nederland gerecycled. In 2020 ging het om 45% van het ingezamelde plastic afval dat voor recycling werd ingezet. Daarmee zit Nederland ruim boven het Europese gemiddelde van 35% en voert het de Europese ranglijst aan. Dat geldt ook voor de 65% van het ingezamelde plastic verpakkingsafval dat voor recycling wordt aangeboden. Desalniettemin belandt het merendeel van het ingezamelde plastic afval in de verbrandingsoven.
De Nederlandse cijfers over 2020 zijn afkomstig uit het eind april door PlasticsEurope gepubliceerde rapport Circulaire Economie voor Plastics. Gebaseerd op deze gedetailleerde studie naar de staat van het Europese plastic systeem zijn nu de verschillende plastic stromen voor Nederland in beeld gebracht. De Circulaire Economie voor Plastics in Nederland zoomt in op productie, conversie, consumptie, afvalverwerking, recycling en het gebruik van gerecycled plastic in Nederland.
Plastic afval voor chemische recycling
Naast dat de cijfers de voortgang richting circulaire plastics laten zien, bevestigen ze ook het beeld dat het nog niet snel genoeg gaat. Doordat het merendeel van het ingezamelde plastic afval (55%) nu nog wordt verbrand, laat Nederland kansen liggen. Waardevolle grondstof voor circulaire plastics gaan hierdoor verloren, als ook de kans om de uitstoot van CO2 verder terug te dringen.
Plastics Europe pleit daarom al langer voor een versnelde verruiming van de mogelijkheden voor chemische recycling, als aanvulling op mechanische recycling. Door plastic afval dat nu moeilijk mechanisch recyclebaar is, of waarvoor het separaat scheiden en recyclen nu niet kostendekkend is, voor chemische recycling beschikbaar te maken. Door zich hier Europees voor in te zetten, doet Nederland recht aan de ambitie om koploper te zijn in de verdere technologische ontwikkeling van chemische recycling.
Belangrijkste ontwikkelingen uit een Circulaire Economie voor plastics Nederland
Een aantal feiten en opvallende zaken op een rij:
NRK onderschrijft de conclusies en aanbevelingen uit het rapport. "Als NRK zijn wij er voorstander van om zoveel mogelijk te recyclen, mechanisch of chemisch. Maar als de milieubelasting groter is dan de milieuwinst moet thermische recycling met energieterugwinning tot de mogelijkheden blijven behoren", aldus NRK-directeur Harold de Graaf.