Home > Nieuws > Nieuwsbericht
06-07-2022 "Wat we eigenlijk aan het doen zijn, is olie in de fik steken"

Drie kwart van ons plastic afval verdwijnt in de verbrandingsoven. Dat is veel te veel, stellen experts. Zij pleiten voor een verbod op het verbranden van plastic. Alleen zo kunnen we de klimaatambities halen. Afgelopen week publiceerde EenVandaag een mooi stuk dat in lijn ligt met de standpunten van NRK Recycling. Er moet een verbod komen op het verbranden van plastic.Jos Keurentjes, voorzitter van het Transitieteam Kunststoffen, komt aan het woord. Hij houdt zich sinds 2017 bezig met de omslag naar een economie met een volledig hergebruik van materialen. Zo moeten in 2050 alle gebruikte plastic verpakkingsmaterialen in Nederland volledig terugkomen in de keten. Maar die ambitie gaan we bij lange na niet halen, vreest hij. 

Verbranden is goedkoopste route
Volgens Keurentjes gaat het niet goed met het recyclen van plastic in Nederland. "Wat we eigenlijk aan het doen zijn, is olie in de fik steken", doelt hij op een van de belangrijkste bestanddelen van plastic. Daarom moet het roer om. 
Daarvoor ziet hij een belangrijke rol weggelegd voor de overheid. "De verbrandingsoven is economisch de goedkoopste route. Daar moeten we vanaf. We moeten ervoor gaan zorgen dat verbranding door een hard verbod niet meer mogelijk is. Zo realiseer je dat recyclen dé route wordt."

Lees hier het volledige bericht en kijk hierboven de reportage van EenVandaag terug.