Home > Nieuws > Nieuwsbericht
10-03-2022 Stijgende prijzen van grondstoffen, energie en transport door oorlog Oekraïne

De oorlog in Oekraïne zorgt in toenemende mate voor stijgende prijzen van grondstoffen, energie en transport. Dit leidt tot sterke prijsstijgingen over de hele linie: verpakkingen, apparatuur en diensten stijgen snel in prijs. Daarnaast staat de levering van veel grondstoffen ook onder druk nu veel volumes uit Rusland en Oekraïne wegvallen.

De NRK ziet grote prijsverhogingen afkomen op bedrijven in de rubber en kunststof maakindustrie. Zo is bijvoorbeeld de verwachting dat in de komende twee weken veel grondstoffen voor kunststofproducten zeer sterk in prijs zullen stijgen. Steeds meer grondstoffenleveranciers zien zich genoodzaakt om de prijsstijgingen door te berekenen waardoor ook de prijzen verderop in de keten steeds vaker en zwaarder onder druk komen te staan. Hierdoor stijgt ook de productieprijs van eindproducten en halffabricaten.

Wegvallende volumes
Oorzaak voor de toenemende prijzen is onder meer het wegvallen van grote volumes uit Rusland. Zo komt in bepaalde sectoren tot 20 procent van het PE en PP uit Rusland. Door de ingestelde sancties is het voor bedrijven niet langer mogelijk om grondstoffen uit Rusland te kopen. Hierdoor neemt het tekort aan materialen toe, waardoor de prijzen omhoog schieten. Het ministerie van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, RVO, EY en TNO hebben een grondstoffenscanner beschikbaar gesteld waarmee bedrijven kunnen nagaan in hoeverre hun grondstoffen risico’s lopen  door onder meer leveringsproblemen of ex- en importrestricties.

Niet alleen kunststof en rubber staan onder druk. Ook voor andere grondstoffen en hulpstoffen worden grote prijsstijgingen verwacht. Rusland en Wit-Rusland zijn grote leveranciers van  papier en karton. Door het wegvallen van dit aanbod  zullen de prijzen van verpakkingen van producten ook verder onder druk komen te staan. Daarnaast leveren Rusland en Wit-Rusland veel hout voor onder meer pallets. Ook deze producten zullen door toenemende schaarste naar verwachting in prijs stijgen.

Noteringen
Extra problematisch is het feit dat de officiële noteringen zoals ICIS en PLATTS momenteel totaal geen aansluiting hebben met de marktsituatie. Veel van de data bij deze instanties loopt achter op de snelle ontwikkelingen op de markt. Hierdoor zullen de lidbedrijven van de NRK  genoodzaakt zijn om af te wijken van de data van officiële noteringen. Veel lidbedrijven van de NRK verwachten dat dit tot discussies kan leiden met klanten.

Energie
Naast de stijgende prijzen van grond- en hulpstoffen stijgen ook de prijzen van energie en transport steeds verder. Onder meer de prijs van gas en (ruwe) olie schieten de laatste dagen omhoog. Daarnaast staat door de oorlog in Oekraïne en de daaropvolgende sancties de transportsector verder onder druk. Ook de stijgende prijzen van energie en transport dwingt bedrijven in de rubber- en kunststof maakindustrie ook steeds vaker tot het verhogen van de prijzen van hun producten.

Bevolking Oekraïne
De NRK vindt de situatie in Oekraïne zeer zorgelijk. In de eerste plaats is het verschrikkelijk om te zien dat zoveel inwoners van Oekraïne getroffen worden door het geweld. De beelden van de grote stromen vluchtelingen maken bij iedereen veel emoties los. De gevolgen die deze oorlog heeft op de levens van deze mensen is haast niet voor te stellen.

Daarnaast zijn er zorgen over de situatie van NRK lidbedrijven. “Steeds meer lidbedrijven van de NRK worstelen met toenemende prijzen waardoor de keten en waardecirkel steeds verder onder druk komen te staan”, vertelt algemeen directeur Harold de Graaf. “Het is van groot belang dat bedrijven in de rubber en kunststof maakindustrie met hun klanten in gesprek kunnen blijven om zo gezamenlijk tot oplossingen te kunnen komen.”