Home > Nieuws > Nieuwsbericht
29-11-2021 Windesheim wint Deltapremie én RAAK-Award met lectoraat

Op 22 september won lector Kunststoftechnologie van Hogeschool Windesheim, Margie Topp, de Deltapremie voor haar onderzoek naar ‘lastige kunststoffen’. Vandaag werd bekendgemaakt dat het lectoraat in deze zelfde week nog een prestigieuze prijs in de wacht heeft gesleept. Ook de RAAK-award gaat naar Kunststoftechnologie. Ditmaal valt associate lector Albert ten Busschen in de prijzen voor zijn onderzoek naar het hybride hergebruik van kunststoffen.

Team Kunststoftechnologie van de Hogeschool Windesheim

Met de Deltapremie, waaraan een bedrag van €500.000 is verbonden, wil het lectoraat de enorme berg autobanden gaan bedwingen Zo bereiken elk jaar wereldwijd 1,5 miljard autobanden het einde van hun levensduur. Deze banden zijn nu erg lastig te recyclen. De hoop is dat met extra onderzoek recycling wel mogelijk wordt. Het lectoraat wil niet alleen rubber onderzoeken, al eerder bogen ze zich over composieten. Van windmolenwieken maakten ze oeverbeschoeiingen en van oud NS-interieur spooronderdelen: onder leiding van Albert ten Busschen.

De RAAK-jury is “onder de indruk van de brede range van lastig te recyclen producten waarop de methodiek kan worden toegepast. Dit onderzoek biedt een oplossing voor een groeiend probleem. Kunststoffen die heel functioneel zijn in hun gebruik, maar lastig te recyclen vallen aan het eind van de levensduur van het product waarin ze zijn verwerkt.”

Verdiende boost
NRK werkt vanaf de oprichting nauw samen met het Lectoraat Kunststof technologie. We complimenteren Margie Topp en haar team van harte met deze grote prijs. Het praktijk gerichte onderzoek naar recycling van moeilijk recyclebare stromen zoals vezel versterkte kunststoffen (composieten) en rubber wordt hiermee beloond. Dankzij de geldprijs krijgt die onderzoek ook een verdiende boost zodat deze materialen sneller en makkelijker kunnen worden hergebruikt of gerecycled.

De RAAK-award en Deltapremie
De RAAK-award is een prijs voor het beste praktijkonderzoek van Nederlandse hogescholen. De prijs is een initiatief van Nationaal Regieorgaan SIA. De organisatie bevordert de kwaliteit en impact van het praktijkgericht onderzoek, onder meer door onderzoek te financieren. Op 25 november werd de juryprijs van tienduizend euro op een congres uitgereikt. De Deltapremie die lector Margie Topp deze week ontving is een initiatief van SIA en de Vereniging Hogescholen én een erkenning voor de waardevolle bijdrage die lectoren met hun onderzoeksgroep leveren aan de samenleving.

Lees meer op de website van Windesheim