Home > Nieuws > Nieuwsbericht
28-10-2021 “Spannend of panel zich uitspreekt voor gezamenlijke inzet uitstoot CO2 reductie”

Tijdens Future Proof Plastics weer live bij elkaar, daar kijken organisatoren NRK en PlasticsEurope Nederland enorm naar uit. En niet in het minst vanwege de paneldiscussie over hoe we de CO2 uitstoot in de keten reduceren, waarvoor het nieuwe rapport van CE Delft de aanleiding is. Aan dagvoorzitter Desiree Hoving de eer om dit gevarieerde gezelschap uit te dagen met elkaar én met de zaal in gesprek te gaan op 2 november: “Ik vind het spannend of het panel zich uitspreekt voor een gezamenlijke inzet om de uitstoot van CO2 in de kunststof- en rubberindustrie te reduceren.”

De Transitieagenda Kunststoffen uit 2018 stelt duidelijke doelen rond de inzet van gerecyclede en biobased kunststoffen. Of met deze plannen een substantiële CO2-reductie wordt gerealiseerd, is door CE Delft onderzocht in opdracht van de NRK en PlasticsEurope Nederland, aan de hand van twee scenario’s. Die kijken op macroniveau naar hoe verschillende ontwikkelingen de klimaatimpact van het gebruik van kunststof en rubber in ons land beïnvloeden.
Tijdens Future Proof Plastics worden de conclusies toegelicht. Wat zal de precieze impact van gerecycled en biobased materiaal zijn?

Panel uit industrie, overheid en maatschappij
Fijn dat we weer live bij elkaar kunnen komen, vindt dagvoorzitter Desiree Hoving, “het geeft nog veel meer inbreng en waarde aan het gesprek als je bij elkaar bent. Ik heb dat het afgelopen jaar erg gemist.” De voormalig wetenschapsjournalist is thuis in de wereld van wetenschap en technologie, maar zelf geen beta, zoals vaak wordt gedacht. “Ik ben een generalist, mijn kracht ligt in het verbinden van verschillende wetenschappen met elkaar.”

Die kwaliteit zet zij in op 2 november tijdens de paneldiscussie met een keur aan mensen uit industrie, overheid en maatschappij. Ze is als journalist getraind in het stellen van de juiste vragen, nu komt het er als dagvoorzitter op aan de mensen met elkaar in gesprek te brengen én met de zaal. “De klassieke bijeenkomsten zijn zo georganiseerd dat mensen in de zaal luisteren. Terwijl zij ook veel expertise, emoties en meningen hebben. Die wil je er juist bij betrekken”, meent Desiree. “Ik ga de mensen uitnodigen mee te doen. Dat doe ik onder meer door ze hun mening te laten geven op stellingen, waarmee we de discussie in het panel aftrappen.”

Regie en verantwoordelijkheid nemen
“Het gezelschap in het panel is heel gevarieerd en daar ben ik erg blij mee, want zo komen meerdere perspectieven aan bod”, aldus Desiree. “Want we gaan het hebben over hoe industrie, overheid en maatschappij nog beter kunnen samenwerken om de klimaatimpact van kunststoffen te verlagen. Het gaat erom wie verantwoordelijkheid heeft en neemt. En uiteindelijk om wie de regie pakt. Ik vind het vooral heel spannend of iedereen zijn schouders er echt onder wil zetten. Dat geldt zowel voor de mensen aan de tafel als de deelnemers in de zaal en thuis. Ik hoop dat dit rapport dat echt in gang gaat zetten.”

Over Future Proof Plastics
Future Proof Plastics is het jaarlijkse seminar van de NRK en PlasticsEurope Nederland. Dit jaar vindt het plaats op 2 november, van 13 tot 17 uur. Live bijwonen kan, of volg de livestream. In beide gevallen is aanmelden noodzakelijk, dat kan hier.