Home > Nieuws > Nieuwsbericht
24-03-2021 NRK Buitenterreindag: schoonmaakactie houdt veel afval uit het milieu

Een groot aantal NRK-lidbedrijven heeft meegedaan met de NRK Buitenterreindag op vrijdag 19 maart. De landelijke actie is bedoeld om de bedrijfslocaties van de industrie grondig schoon te maken. De opbrengst: tientallen vuilniszakken vol plastic, papier, blikjes en piepschuim. 

"Een schoon bedrijfsterrein is gewoon heel erg belangrijk", zegt Britt Hoekstra, management assistent bij Sekisui Kasei Europe in Almelo. "We willen een positieve bijdrage leveren aan het milieu en zwerfvuil tegengaan. Tijdens de actie hebben we daarom niet alleen ons eigen terrein schoongemaakt, maar ook de nabije omgeving. Zelfs het beekje achter ons bedrijf. Aan het einde van de dag hadden we vier volle vuilniszakken, een prachtig resultaat. Bovendien was het heel gezellig om samen met collega’s in de buitenlucht te werken aan een goed doel."

Ook Michael van den Hoogen, preventiemedewerker bij de Wittenburg Group uit Zeewolde, noemt de betrokkenheid bij het milieu als belangrijkste motivatie om met de actie mee te doen. "Als we aan het milieu een positieve draai geven door het terrein goed schoon te houden, is dat alleen maar goed. Nu er wordt gebouwd in de omgeving van ons bedrijf waait er ook veel bouwafval tegen het hek. Uiteindelijk hebben we twee zakken vol afval van buiten het terrein gehaald en een halve van het eigen terrein."

‘Leuke en ludieke actie’
Alligator Plastics organiseert zelfs wekelijks een opruimactie in de vestigingen in Eindhoven en Son. Beide vestigingen namen ook deel aan de NRK Buitenterreindag. "We zijn op allerlei fronten aan het verduurzamen", zegt Marcel van de Poel, manager QHSE & Supply chain. "Als bedrijf willen we laten zien dat je kunststof op een heel mooie en milieuvriendelijke manier kunt verwerken, met zo min mogelijk afval. Daar hoort bij dat je terrein netjes is en er niet allerlei korreltjes en ander afval rondzwerven. Een schoon bedrijfsterrein oogt ook goed naar de klanten. De NRK Buitenterreindag is een leuke en ludieke actie om hier aandacht voor te hebben. Door er over te berichten via de website en LinkedIn, laten we zien hoe goed we het als industrie doen en kunnen we andere bedrijven triggeren om een volgende keer ook mee te doen."

  

De NRK Buitenterreindag vond een dag vóór de Landelijke Opschoondag plaats. Vele vrijwilligers trokken de steden en de natuur in om zwerfvuil op te ruimen. Heel nuttig, vindt Van de Poel, die tijdens de NRK-actie op 19 maart een zak vol afval in een struik aantrof. "Dat hebben we natuurlijk netjes opgeruimd. Maar eigenlijk is het triest. Er zijn dus mensen die hun afval gewoon dumpen. Ook vinden we in de struiken langs de parkeerstrook veel peuken en blikjes. Dat is echt een mentaliteitskwestie, al zijn er gelukkig steeds meer mensen op een positieve manier bezig met het probleem."

Operation Clean Sweep 
Sekisui Kasei Europe, Wittenburg en Alligator Plastics zijn al jaren deelnemer van Operation Clean Sweep. Met dit programma kan onder andere via een online regelhulp structureel aandacht worden gegeven aan het voorkomen van rest- en zwerfafval. "Het is goed om de medewerkers hier zo veel mogelijk in mee te nemen", zegt Van den Hoogen van Wittenburg. "In het bedrijf hebben we stagiaires een enquête laten uitvoeren. We hebben gevraagd waar onze medewerkers de meeste rommel zien, of ze hier oplossingen voor weten en welke middelen ze eventueel nodig hebben. Dat helpt om een breed draagvlak te creëren."

Sekisui Kasei Europe, dochteronderneming van een Japanse organisatie, werkt naast Operation Clean Sweep volgens een Japanse methodiek om het bedrijf en de omgeving schoon te houden. Tussen Europa en Japan zit een wereld van verschil, meent Hoekstra. "In Japan wordt kinderen al op school geleerd wat je kunt doen aan een betere wereld en dat iedereen daar een bijdrage aan kan leveren. De straten zijn er brandschoon. In Europa ontbreekt het nog wel eens aan die mentaliteit. We zijn ons niet voldoende bewust wat we de aarde aandoen als we het afval zomaar van ons afsmijten."

Tijdens de NRK Buitenterreindag vonden Hoekstra en haar collega’s ook veel afval van naburige bedrijven. "Met name verpakkingsmateriaal en korrels, die we hier niet verwerken. Een vervelende bijkomstigheid, maar we zijn van plan om dit met de buren bespreekbaar te maken. Zwerfvuil voorkomen vraagt om een georganiseerde aanpak. De kunst is toch om alles met elkaar schoon en netjes te houden."

17 september NRK Buitenterreindag
Op Linkedin besteedde de NRK er deze dag veel aandacht aan, een ware explosie van berichten met foto’s en filmpjes werd onderling doorgedeeld, top!
Op 17 september is de volgende NRK Buitenterreindag, de dag voor de Nederland Schoon dag / World Cleanup Day. Zet-em alvast in de agenda!

Foto’s met dank aan CurTec International, Sekisui Kasei Europe, Wittenburg Group.