Home > Nieuws > Nieuwsbericht
15-07-2020 CBS: 'Minder zorgen over voortbestaan in industrie'

Het vertrouwen in het voortbestaan bij de huidige economische situatie is in juni toegenomen binnen de industrie. Voor de kunststof- en rubberindustrie geldt dat bijna de helft van de ondernemers verwacht nog twaalf maanden of langer te kunnen voortbestaan, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Het vertrouwen in het voortbestaan bij de huidige economische situatie is in juni in nagenoeg alle sectoren van het niet-financiële bedrijfsleven toegenomen. In de meeste sectoren dacht meer dan de helft van de bedrijven in juni minstens nog een jaar te bestaan. In mei was dit nog alleen in de onroerend goed sector, de detailhandel en de informatie en communicatie het geval. Dit meldt het CBS op basis van onderzoek naar de verwachte gevolgen van de coronacrisis, dat begin juni onder bedrijven werd gehouden. Lees meer.

Producentenvertrouwen
Daarnaast meldt het CBS dat het producentenvertrouwen verder herstelt. In juni waren industriële ondernemers opnieuw minder negatief. Het producentenvertrouwen ging van -25,1 in mei naar -15,1 in juni. Dat is de grootste verbetering in een maand tijd sinds de start van het onderzoek. Vooral het oordeel over de verwachte bedrijvigheid verbeterde enorm. Het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar is 0,6. Het vertrouwen van de ondernemers bereikte in februari 2018 de hoogste waarde (10,9) en in april 2020 de laagste waarde (-28,7). Vanaf april 2020 hebben negatief gestemde ondernemers de overhand. Lees meer.

Afzetprijzen
Onderzoek toont tevens aan dat de afzetprijzen van de industrie in mei gemiddels 8% lager waren dan in mei 2019. Een maand eerder waren de producten van de industrie 8,1 procent goedkoper dan een jaar eerder. De ontwikkeling van de afzetprijzen in de industrie hangt sterk samen met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. In mei 2020 kostte een vat ruwe North Sea Brent olie ongeveer €30. Dat is bijna 53% minder dan een jaar eerder. In april 2020 was de prijs voor een vat ruwe olie bijna € 25 euro, ruim 61% lager dan in april 2019. Producten van de aardolie-industrie waren in mei 49,4% goedkoper dan in mei 2019. In april lagen de prijzen 57,8% lager dan een jaar eerder. De afzetprijzen van de chemische industrie waren in mei 20,0% lager dan een jaar eerder. In april was de prijsdaling 16,0%. In iets meer dan helft van de bedrijfsklassen van de industrie lagen de prijzen in mei 2020 hoger dan een jaar eerder. Lees meer.

ING: cijfers vallen mee
Ook de ING stelt in de rapportage 'Markten in Beweging' dat veel economische cijfers de laatste tijd meevallen en dat het vertrouwen weer toeneemt en de consument zijn gezicht weer laat zien. Lees meer