Home > Nieuws > Nieuwsbericht
14-03-2019 Omefa, AFP en Oerlemans trotse winnaars Rethink Awards 2019

Op 14 maart heeft de NRK tijdens de Avond van de Maakindustrie de winnaars van de Rethink Awards Duurzame Producten 2019 bekendgemaakt. De award in de categorie B2B is uitgereikt aan Omefa voor de SubTile. In de categorie Verpakkingen B2B was de award voor Katan-Ex Biobased wikkelfolie van AFP en Oerlemans Packaging mocht met Bag2Bag de award in de categorie Ketensamenwerking in ontvangst nemen.De Rethink Awards worden jaarlijks toegekend aan plastic- en rubberproducten die het beste voldoen aan de eisen van duurzaamheid. De jury herkent in de inzendingen enkele belangrijke trends, gericht op het verbeteren van de maatschappelijke waarde van producten en het oplossen van knelpunten. De focus van bedrijven is duidelijk gericht op de inzet van recyclaat of biobased grondstoffen, het herontwerpen van producten zodat ze beter recyclebaar zijn en ketensamenwerking. De inzendingen zijn getoetst op basis van vijf criteria: Renew (grondstoffen), Reduce (productie en product), Redesign (ontwerp en gebruik), Reuse (hergebruik product) en Recycle (inzameling en recycling).

Categorie B2B - SubTile van Omefa
De jury was onder de indruk van de spitsvondige oplossing van Omefa en SuperSub SportSystems. De SubTiles vormen samen een mat die wordt aangebracht tussen het kunstgras en de fundering van celbeton. Daarmee is het een innovatie die korrels of granulaat op kunstgrasvelden overbodig maakt. Behalve dat het zwerfafval voorkomt, scoort de SubTile ook maximale punten op het criterium recycling. De tegeltjes worden gemaakt van 100% gerecyclede materialen, waaronder kunstgras. Aan het einde van de levenscyclus is het volledig herbruikbaar.


Dizzy Soederhuizen (Omefa) en Eric Sarelse (SuperSub SportSystems)

Categorie Verpakkingen B2B - Katan-Ex Biobased van AFP
Voor de jury had deze inzending de zogenaamde X-factor. Het bedrijf is er dankzij een technologisch hoogstandje in geslaagd om als eerste ter wereld een hoogwaardige stretch film (wikkelfolie) te maken op basis van biopolymeren. Katan-Ex Biobased is gebaseerd op duurzaam biobased PE, gemaakt van een reststroom bij de suikerrietproductie. Deze innovatieve wikkelfolie heeft een rekpercentage van meer dan 300%. Door de hoogwaardige functionaliteit is er tot 50% minder materiaal nodig om palletstabiliteit te verkrijgen.


Jolien Stevels en Mathijs Schuttert (AFP)

Categorie Ketensamenwerking - Bag2Bag van Oerlemans Packaging
De Rethink award voor Bag2Bag staat volgens de jury symbool voor de manier waarop Oerlemans Packaging op strategische wijze bezig is met de verduurzamingsagenda. Het bedrijf ziet ketensamenwerking als een vereiste om aan een circulaire economie gestalte te geven. Bij Bag2Bag sluiten SABIC, Morssinkhof Rymoplast en Oerlemans Packaging met productiebedrijf Fardem Packaging samen de keten. Afvalstromen worden daarbij direct omgezet in hoge kwaliteitsproducten en krijgen daarmee een tweede leven in dezelfde toepassing.


Rob Verhagen en Joan Hanegraaf (Oerlemans Packaging)

Download hier het juryrapport over de drie prijswinnaars. Bekijk ook het filmpje van de genomineerden en de winnaars.

Samenstelling jury
De jury bestond deze editie uit Annette Augustijn (vicevoorzitter Transitieagenda Kunststoffen), Marjolein Demmers (directeur Stichting Natuur & Milieu), Hugo van der Horst (hoofdredacteur Kunststof Magazine), Eelco Smit (directeur duurzaamheid Philips International), Theo Stijnen (directeur PlasticsEurope Nederland) en Margie Topp (Lector Kunststoftechnologie Hogeschool Windesheim). Zij zijn allen stakeholders van de rubber- en kunststofindustrie en representeren onder andere klanten, maatschappelijke organisaties, kennisinstellingen, grondstofleveranciers en de geïnformeerde burger/gebruiker.