Kras Recycling, Lankhorst Engineered Products en Cumapol zijn de winnaars van de NRK Awards Duurzame Producten 2018. De awards zijn uitgereikt tijdens de eerste Avond van de Maakindustrie op 7 maart in Utrecht.
Kras Recycling uit Volendam heeft de award in de categorie Consumentenproducten ontvangen voor de Eco-flowerbag, an easy way of carrying flowers! De award in de categorie Bouw & Infrastructuur was voor het KLP® RapidRetain walbeschoeiingssysteem van Lankhorst Engineered Products uit Sneek. In de categorie Business to Business heeft Cumapol polyester upgrading uit Emmen gewonnen met de rPET tapijttegel.
Bekijk het filmpje van alle inzendingen en de uiteindelijke winnaars.
Kras Recycling Cumapol Lankhorst Engineered Products
Toetsen op duurzaamheidseisen
De NRK Awards Duurzame Producten zijn toegekend aan producten die het beste aan de eisen van duurzaamheid voldoen. De producten zijn getoetst op alle vier de fasen van de levenscyclus: grondstoffen, productie, gebruik, hergebruik/recycling. De bedrijven hebben specifieke informatie gegeven op vragen, zoals:
- Wat maakt het product duurzaam en wat levert het op voor de gebruiker en/of samenleving (CO2 besparing, nut, gebruiksgemak, veiligheid, gezondheid)?
- Waar wordt het product van gemaakt? Inzet van hernieuwbare grondstof zoals biobased of recyclaat grondstoffen?
- Hoe wordt het gemaakt: soort materiaal en energiebesparing in productieproces, product en gebruik?
- Is het ontwerp gericht op reparatie, hergebruik en recycling?
Criteria in de beoordeling
De jury, bestaande uit stakeholders van de rubber- en kunststofindustrie, heeft de inzending beoordeeld. In totaal heeft de NRK 34 inzendingen ontvangen. Na een eerste toetsing aan de eisen, heeft de jury 18 producten beoordeeld. Bij de beoordeling heeft de jury de volgende punten zwaar laten wegen. Allereerst vereist een duurzaam product dat de producent aandacht geeft aan alle vier de fasen van de levenscyclus, omdat het materiaal alleen dan zijn waarde behoudt voor de volgende levenscyclus. Ten tweede is het belangrijk dat kennis en informatie uit de andere levensfasen wordt ingebed in ontwerp en productie. Ketensamenwerking is dus van groot belang. Ten derde moeten producten een duidelijke functie en gebruikswaarde hebben en voor de gebruiker een probleem oplossen. Tot slot vindt de jury de marktimpact van belang, hetzij in volume, naar niches of als radicale vernieuwing.
Samenstelling jury
De juryleden representeren de klanten, maatschappelijke organisaties, kennisinstellingen, grondstofleveranciers en de geïnformeerde burger/gebruiker. De jury bestond deze editie uit:
- Annette Augustijn – vicevoorzitter Transitieagenda Kunststoffen
- Marjolein Demmers – directeur Stichting Natuur & Milieu
- Eelco Smit – directeur duurzaamheid Philips International B.V.
- Theo Stijnen – directeur PlasticsEurope Nederland
- Margie Topp – Lector Kunststof Technologie Hogeschool Windesheim
De NRK Awards Duurzame Producten 2018
Meer informatie over alle producten vindt u op de website
www.rethinkplastics.nl. Dit initiatief van NRK en PlasticsEurope Nederland wil een bijdrage leveren aan de maatschappelijke dialoog over rubber- en kunststofproducten.