Home > Onderwerpen > Onderwerp
Coronavirus

Om bedrijven te helpen heeft NRK heel veel praktische informatie over het coronavirus verzameld en deze gegroepeerd naar verschillende thema's.
 Actueel: ingang avondklok
De avondklok gaat in op zaterdag 23 januari en geldt van 21.00 uur tot 04.30 uur. De avondklok duurt in ieder geval tot en met 21 april.
Met ingang van 31 maart heeft de overheid besloten dat de avondklok om 22.00 uur ingaat. Het is niet nodig om eerder uitgegeven werkgeversverklaringen en eigen verklaringen hiervoor aan te passen. 

Voor werk wordt een generieke uitzondering gemaakt: de avondklok geldt dan niet. De werkgever bepaalt zelf of een uitzondering op de avondklok voor een werknemer aan de orde is.

 • Medewerkers dienen twee formulieren bij zich te hebben als ze tijdens de avondklok naar buiten gaan.
  Een formulier voor alle burgers. Elke burger heeft dit bij zich in de uren van de avondklok. Het formulier geldt per dag en is voorzien van een dagtekening. Maar als u in een bepaalde periode elke dag tijdens de avondklok naar buiten moet, kunt u dit aangeven op de Eigen verklaring avondklok. U vult dan de aaneengesloten periode in. Voor de volgende periode (bijvoorbeeld na het weekend) vult u een nieuw formulier in.
  Een formulier voor werknemers. Dit wordt verstrekt door de werkgever. Hierin staat dat de medewerker tijdens de avondklok buiten moet zijn in verband met werkzaamheden. Het formulier geldt voor een langere tijd (dus geen dagtekening), maar moet wel zo specifiek  mogelijk worden ingevuld (bijvoorbeeld ploegendienst van x tot x uur).
  N.B. het formulier is ook als Worddocument beschikbaar. Lees eerst goed de instructie voordat u de werkgeversverklaring voor uw medewerkers gaat invullen.
 • Een werknemer die tijdens de avondklok voor het werk naar buiten gaat, dient dus beide formulieren bij zich te hebben. Het tonen van het formulier op de telefoon kan en mag wel in geval van handhaving. Er wordt nog uitgezocht of het mogelijk is dit formulier ook digitaal in te vullen. De handhaver kan een boete van € 95 opleggen als iemand zonder formulier/reden buiten is.
   
 • Voor zzp’er geldt dat zij hun eigen werkgever zijn. Zij dienen beide formulieren bij zich te hebben.

Klik hier voor alle informatie van de overheid over de avondklok en download de Q&A over de avondklok

 

Actueel: aangescherpte maatregelen per december 2020
Met ingang van 29 september 2020 gelden aangescherpte maatregelen ter bestrijding van de verspreiding van het coronavirus. Met ingang van 14 oktober zijn deze nog verder aangescherpt met een gedeeltelijke lockdown tot gevolg. Op maandag 14 december kondigde het kabinet een lockdown aan tot 19 januari. Deze maatregelen hebben grote gevolgen voor het bedrijfsleven. MKB Nederland heeft op de speciale Q&A-pagina de belangrijkste vragen en antwoorden over alle maatregelen verzameld. 

Heeft u aanvullende vragen? Geef ze aan ons door via het meldpunt coronavirus voor de kunststof- en rubberindustrie. Klik daarvoor op onderstaande afbeelding of mail naar info@nrk.nl.NRK

 • Tweewekelijkse Corona-enquête van april t/m juni 2020 is afgesloten. Resultaten zijn gebruikt voor onze lobby bij overheden en partijen (nationaal en Europees).

Algemeen 

Gezondheid

Personeel en organisatie

Financieel en juridisch 

Internationaal