Home > Nieuws > Nieuwsbericht
20-05-2021 Fabriek PolyStyreneLoop op 16 juni officieel geopend

Op woensdag 16 juni wordt de innovatieve fabriek van PolyStyreneLoop officieel in gebruikgenomen. Het programma van deze feestelijke opening wordt geheel coronaproof georganiseerd. Meer detailinformatie over het programma volgt spoedig. 

In december 2019 ging in Terneuzen de eerste spa de grond in voor de realisatie van dit unieke project. Geëxpandeerd en geëxtrudeerd polystyreen (EPS en XPS) behoren tot de meest gebruikte isolatiematerialen en zijn 50 jaar lang in veel gebouwen gebruikt. Bij het slopen komt deze piepschuim en styrofoam steeds meer vrij en bevat - volgens de huidige wetgeving- een nu verboden gebromeerde vlamvertrager hexbromocyclododecaan (HBCDD). Het ingezamelde schuim wordt door leden van het PSLoop Coöperatief ingezameld en gebracht naar de fabriek in Terneuzen, waar dit materiaal selectief wordt opgelost in een oplosmiddel. Hierna wordt er nieuwe polystyreen uit geproduceerd en wordt de HBCDD eruit gewassen. Bij het naast de fabriek gelegen chemiebedrijf ICL-IP wordt dit HBCDD vernietigd, waarbij het vrijkomende broom behouden blijft voor nieuwe toepassingen. Zo is er in één stap circulaire broom en circulair polystyreen verkregen. Het Loop-PS (polystyreen) kreeg de hoogste MIA/VAMIL inschaling en vormt het bewijs dat circulair materiaal prima kan concurreren met prime materiaal. De keten is bezig met de voorbereiding om dit in een AVV te verankeren. 

Fabriek is CO2 neutraal
"De fabriek is uitgelegd voor een verwerkingscapaciteit van maximaal 3.300 ton per jaar. Netto zal er aan het eind van de procesgang zo’n 3.000 ton zuiver polystyreen als duurzaam product terug op de markt worden gezet", aldus director Jan Noordegraaf. "Het ontwikkelde procedé berust op het oplossen van polystyreenschuim in een geoctrooieerd mengsel van organische oplosmiddelen, waarmee het wordt ontdaan van alle verontreinigingen. Met die speciale technologie kan >99% van het polystyreenschuim opnieuw als isolatiemateriaal aan de leden van de het Coöperatief afnemers worden aangeboden. Na het drogen is het mogelijk deze secundaire grondstof weer in te zetten voor de productie van nieuw X-EPS en XPS. De gehele fabriek draait uitsluitend op groene stroom en is een van de eerste fabrieken zonder gas, en dus CO2 neutraal."

Blik naar de toekomst
Wereldwijd gezien, is het bedrijf in Terneuzen de eerste en enige entiteit die op deze wijze dit polystyreen isolatieschuim kan recyclen. In een tijdsbestek van 10 jaar wil het in Terneuzen gevestigde Coöperatief in Europa op basis van dit concept nog een meerdere fabrieken bouwen. Momenteel wordt er serieus gekeken naar een tweede fabriek en zijn er plannen in de maak om het procedé uit te rollen naar WEEE-plastics (elektronica schroot). Die kunnen momenteel niet gerecycled worden omdat die brominated flame retardants bevatten.

Lees meer op de website