Home > Nieuws > Nieuwsbericht
22-03-2021 NRK-special over de onschatbare waarde van kunststoffen voor de zorg

High performance verpakkingen, disposable faceshields, cartridges voor chirurgische toepassingen, infuuszakken, injectiespuiten, stents, protheses en zelfs complete proceduretrays. De lijst met kunststof toepassingen voor de medische wereld is eindeloos. Met een special in het maartnummer 2020 van Netwerk belicht NRK de onschatbare waarde van kunststoffen voor de zorg. 

In deze special neemt NRK de lezers mee langs de vele medische toepassingen met kunststoffen, gefabriceerd door lidbedrijven van de NRK.
Dit zijn (in willekeurige volgorde):

 • CurTec: produceert high performance kunststof verpakkingen voor farmaceutische bedrijven. De verpakkingen garanderen het veilige transport van een breed scala aan farmaceutica, zoals actieve ingrediënten, excipiënten, tabletten en capsules. 
   
 • Vink Kunststoffen: levert het kunststof voor een door PIANT en Radboudumc ontwikkeld faceshield. De comfortabele maskers beschermen het zorgpersoneel optimaal tegen besmetting met het coronavirus.
   
 • Nedupack Thermoforming: levert een disposable faceshield dat uit één geheel is gemaakt en door het materiaalgebruik (transparant PET) volledig recyclebaar is. 
   
 • Promolding: produceert cartridges voor chirurgische toepassingen. De cartridges voldoen aan zeer strenge eisen, waaronder maatnauwkeurigheid en 100% lekdichtheid. 
   
 • Helvoet Rubber & Plastic Technologies: produceert geavanceerde disposable cartridges voor medische apparatuur, zoals de Fluido®Compact-cassette. Helvoet produceert daarnaast COVID-19-testcartridges. 
   
 • H&P Moulding: levert kunststof onderdelen voor de mobiele beademingssystemen van de Duitse firma Stephan, waaronder behuizingsdelen en een onderdeel dat zorgt voor een laminaire luchtstroom. 
   
 • MAUSER Benelux: levert de WIVA Infinity, een duurzamere container voor specifiek ziekenhuisafval. De container is gemaakt van gerecycled hard polypropyleen, afkomstig van post consumer afval. 
   
 • RPP Kunststoffen: levert beschermingswanden van PET-G. De wanden beschermen mensen in spreekkamers, apotheken en zorginstellingen tegen besmetting met het coronavirus. 


En verder in het nummer

 • Een interview met logistiek medewerker Leendert Brouwer van het Antonius Ziekenhuis in Sneek. Hij vertelt over de voordelen van kunststof voor de hygiëne en veiligheid op de operatieafdeling. “We zijn inmiddels op het punt dat kunststof écht onmisbaar is geworden.” 
   
 • MVO Nederland ging het gesprek aan met stakeholders, medisch personeel, leveranciers en afvalverwerkers over het afvalprobleem op de intensive care-afdelingen. MVO Nederland formuleerde een reeks aanbevelingen en is op zoek naar partijen om deel te nemen aan ‘doorbraakprojecten’. 
   
 • Kort na het uitbreken van de coronacrisis deed de NRK een oproep aan de lidbedrijven om voorraden beschermingsmiddelen ter beschikking te stellen, of op korte termijn te produceren. Tientallen bedrijven hielpen bij het verminderen van de tekorten!
   
 • Kunststof is niet meer weg te denken uit de zorg, zegt Roger Loop, directeur van NRK Verpakkingen, in het afsluitende commentaar op de special. “Kunststof biedt grote voordelen voor de hygiëne en veiligheid.” Wietse Wissema, bestuurslid van NRK PVT Kunststofverwerkers: “Toen de coronacrisis uitbrak heeft de markt heel snel kunnen reageren op de explosieve behoefte aan materialen. Dat is echt dankzij de veelzijdigheid en de hygiënische aspecten van kunststoffen.” 

Klik hier om de NRK-special te downloaden.