Home > Nieuws > Nieuwsbericht
02-02-2021 Corona-enquête: lockdown en schulden tasten vertrouwen aan
Corona-enquête: lockdown en schulden tasten vertrouwen aan

De lockdown is funest voor het ondernemersvertrouwen, zo blijkt uit de nieuwste enquête van VNO-NCW en MKB-Nederland onder branchedirecteuren. Want al weten de meeste bedrijven het hoofd nog boven water te houden, het is maar de vraag of ze straks nog kunnen investeren in hun toekomst.

Het begin van een nieuw jaar, de start van de vaccinatiecampagne: je zou voorzichtig optimisme verwachten onder ondernemers. Voor de 92 branchedirecteuren die meededen aan de enquête is het licht aan het eind van de tunnel echter nog ver weg. Bijna 60% zegt de afgelopen drie maanden pessimistischer te zijn geworden over de staat van de economie, slechts 7% optimistischer. Tot die laatste groep behoren bijvoorbeeld de uitzendsector (ABU), de Koninklijke MetaalUnie en de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus.

Het is ook niet zo verwonderlijk dat de meerderheid het somberder is gaan inzien, aangezien de omzetten nog steeds flink te lijden hebben onder de coronacrisis. Zo'n 36% van de branches rapporteert een sterke afname en nog eens 34% een beperkte afname van de omzetten. Lees de volledige rapportage op de website van VNO-NCW.