Home > Nieuws > Nieuwsbericht
16-12-2020 Serieproductie van The Inceptor gaat van start

De Nederlandse non-profitorganisatie The Ocean Cleanup start in samenwerking met het Finse Kronecranes met de serieproductie van de Interceptor. Dit voertuig filtert plastic uit rivieren en voorkomt daarmee dat het materiaal zeeën en oceanen bereikt.

The Ocean Cleanup is in 2013 opgericht door Boyan Slat en is gevestigd in Rotterdam. De organisatie telt ongeveer 95 experts, die zich richten op de aanpak van plasticvervuiling in oceanen wereldwijd. Zij hanteren hierbij een tweevoudige aanpak: het opschonen van plastic dat zich al heeft verzameld in oceanen en het aanpakken van de toestroom van nieuw plastic via rivieren. Zo wijst onderzoek van The Ocean Cleanup uit dat ongeveer 80% van de vervuiling in oceanen afkomstig is uit 1.000 rivieren. De non-profit organisatie wil daarom in een periode van vijf jaar deze 1.000 meest vervuilde rivieren wereldwijd opschonen.

Interceptor
Deze taak is bedoeld voor de Inceptor. Dit schip wordt 100% met zonne-energie aangedreven en filtert volledig autonoom plastic uit rivieren. Het systeem werkt met behulp van een barrière, die in rivieren wordt geplaatst. Vervuiling stroomt dankzij de stroming van de rivier via deze barrière naar de Interceptor, waar het materiaal met behulp van een lopende band uit de rivier wordt gehaald.
Aan boord verdeelt een shuttle het materiaal automatisch over zes containers, waarbij een sensor het systeem vertelt wanneer een container vol is. Een Interceptor kan per dag 50.000 kilogram afval verzamelen en bewaart aan boord tot 50 m3 aan afval. De schepen zijn met internet verbonden en stellen automatisch lokale partners op de hoogte indien zij geleegd moeten worden. Doordat het systeem autonoom opereert, kan het proces 24/7 per dag doorgaan. Ook tijdens het legen van de containers kan The Interceptor afval blijven verzamelen.

Pilot
De Interceptor moet een grote rol gaan spelen bij de aanpak van plastic vervuiling in oceanen. Het voertuig is eind 2019 gepresenteerd. Op dit moment zijn drie pilotexemplaren in gebruik in het Maleisische Klang, het Indonesische Jakarta en het Dominicaanse Santo Domingo. Een vierde Interceptor voor gebruik in Vietnam is vertraagd en wordt naar verwachting begin 2021 opgeleverd.