Home > Nieuws > Nieuwsbericht
21-11-2020 Michelin en Pyrowave bundelen krachten bij recyclen kunststofafval
Michelin en Pyrowave bundelen krachten bij recyclen kunststofafval

De Michelin Groep en de Canadese firma Pyrowave bundelen hun krachten om de time-to-market voor een innovatieve technologie voor de recyclage van kunststofafval te versnellen. Ze gaan akkoord met een versnelde industrialisatie van het proces. Het doel van de technologie is om het aantal duurzame materialen te verhogen, niet alleen in Michelin banden, maar ook in andere industrieën.

De Canadese firma Pyrowave kondigt met trots een gezamenlijke ontwikkelingsovereenkomst met de Michelin Groep aan. Met de door Pyrowaved ontwikkelde technologie is het mogelijk om gerecycled styreen te genereren uit kunststoffen in verpakkingen, isolatiepanelen en/of huishoudelijke apparaten. Dit gerecycleerde styreen is een belangrijk monomeer. Het wordt gebruikt bij de productie van polystyreen en synthetisch rubber voor banden en een groot aantal consumentenproducten.

De wetenschappelijke doorbraak achter de Pyrowave technologie helpt bij het recyclen van kunststoffen met behulp van microgolven. In tegenstelling tot de huidige thermische processen maakt deze unieke technologie het mogelijk om kunststofafval te recyclen tot hoogwaardige grondstoffen met behulp van elektriciteit - de energievorm die momenteel het grootste ontkolingseffect heeft. Het maakt ook een hogere opbrengst mogelijk, terwijl het nauwkeuriger is dan de conventionele technologieën, om de nieuwe grondstoffen uit olie en gas te vervangen.

De gezamenlijke ontwikkelingsovereenkomst tussen Pyrowave en Michelin zal resulteren in de implementatie van nieuwe waardeketens in de circulaire kunststofeconomie. Het herontwerpen van nieuwe verpakkingen of het vervaardigen van nieuwe producten uit gerecycleerde kunststoffen in de automobiel-, elektronica- of bandensector zal mogelijk worden.

Een industriële demonstratie-installatie in 2023
De twee bedrijven zullen de komende maanden samenwerken om  de industrialisatie van de Pyrowave technologie te versnellen met het oog op een certificering en commerciële uitrol op de internationale markten. De gezamenlijke ontwikkelingsovereenkomst, die uiteindelijk goed zal zijn voor een investering van meer dan € 20 miljoen, zal de expertise van Pyrowave combineren met de industriële knowhow van Michelin.

Om de validatie van de technologie en de certificering van de producten te versnellen, zullen de technische teams van Michelin samen met hun collega's van Pyrowave tegen 2023 een industriële demonstratie-installatie ontwikkelen, die door Michelin wordt gefinancierd en geëxploiteerd. De technologie zal voldoen aan de hoogste normen die binnen de Groep gelden op het gebied van veiligheid, werking en prestaties.