Home > Nieuws > Nieuwsbericht
16-07-2020 Coca-Cola investeert in Nederlandse innovatie voor circulair plastic

Coca Cola European Partners (CCEP) financiert CuRe Technology. Dit is een Nederlandse recyling startup die een tweede leven kan geven aan verschillende soorten plastic polyester die nu nog veelal lastig te recyclen zijn. Deze participatie ondersteunt de transitie naar een circulaire economie voor plastic PET-flessen.
 
Door de investering van CCEP Ventures kan CuRe zijn veelbelovende ‘vernieuwings’-technologie voor plastic verder ontwikkelen, van demonstratiefabriek tot het punt waarop deze commercieel kan worden ingezet. Dit is een exclusieve overeenkomst binnen de Water en Frisdrankensector. De technologie van CuRe kan CCEP ondersteunen bij de ambitie om het gebruik van nieuw ‘virgin oil based’ PET uit te bannen komend decennium. Hierdoor zal CCEP in West-Europa jaarlijks ruim 200.000 ton minder nieuw ‘virgin’ plastic gebruiken voor het verpakkingsportfolio.
 
This is Forward
Als onderdeel van het gezamenlijke duurzaamheidsplan This is Forward, hebben Coca-Cola European Partners en The Coca-Cola Company in West-Europa de ambitie om tegen 2025 alle verpakkingen in te zamelen, en ervoor te zorgen dat alle verpakkingen volledig recyclebaar zijn. In Nederland bestaan de PET-flessen van Coca-Cola momenteel voor meer dan 50% uit gerecycled plastic. De PET-flessen van een aantal merken, zoals Chaudfontaine en Fuze Tea bestaan voor 100% uit gerecycled plastic. Het is de doelstelling van CCEP om voor alle PET-flessen toe te werken naar 100% recycled plastic, door gebruik te maken van volledig gereyclede of hernieuwbare materialen.
 
Toewerken naar een circulaire economie
De financiering in CuRe door CCEP Ventures is een toevoeging aan bestaande strategische investeringen door The Coca-Cola Company in West-Europa die het opschalen van een reeks van ‘verbeterde’ volledige depolymerisatie recycling technologieën onderzoeken en ondersteunen, om een circulaire economie voor PET-verpakkingen te kunnen realiseren. Depolymerisatie recycling technologieën vormen een aanvulling op bestaande mechanische polymeer recycling processen. Door deze nieuwe technologieën kan polyester afval dat nu niet gerecycled kan worden via mechanische recycling en daarom nu wordt gedowncycled of verbrand toch worden gerecycled naar bruikbare polyester. Deze technologieën kunnen een rol spelen in het aanzienlijk verhogen van het aanbod van gerecycled plastic en kunnen tegelijkertijd de overgang naar een circulaire economie voor PET-flessen versnellen door de afhankelijkheid van nieuw plastic uit aardolie te verminderen.

Lees het volledige bericht