Wachtwoord vergeten Account aanvragen

Nieuwe installatie 4PET maakt recycling PET-trays mogelijk

Het Afvalfonds Verpakkingen heeft een overeenkomst gesloten met 4PET Recycling om vanaf 2018 op grote schaal PET-trays te recyclen. Bij de tot nog toe beschikbare technieken was dit niet op grote schaal mogelijk. De installatie die 4PET momenteel bouwt in Duiven, zorgt ervoor dat er een grootschalige oplossing komt voor de recycling van de schaaltjes en bakjes voor bijvoorbeeld vlees, groenten en fruit. 4PET Recycling is wereldwijd de eerste recycler die door consumenten gebruikte PET-trays als separate grondstofstroom gaat recyclen.

In Nederland worden PET-trays samen met het huishoudelijk kunststof verpakkingsafval ingezameld. Vanaf voorjaar 2018 gaan verschillende sorteerders in Nederland de PET-trays uit het kunststof verpakkingsafval sorteren en aanbieden voor recycling bij 4PET in Duiven. Dit bedrijf legt zich volledig toe op de recycling van PET-materialen en zal vanaf medio 2018 ook PET-trays verwerken tot een recyclaat (kunststof granulaat). Dit recyclaat wordt vervolgens gebruikt voor de productie van nieuwe schaaltjes en bakjes voor vlees, groenten en fruit, bloemen en planten, als ook voor omsnoeringsbanden.

Niet langer bij-stroom
Ongeveer 10% van het huishoudelijk kunststof verpakkingsafval bestaat uit PET-trays. Bij de tot nog toe beschikbare technieken werd de stroom aan PET-trays hooguit ingezet als bij-stroom bij de recycling van PET-flessen en als onderdeel van de mix-kunststofstroom. In beide gevallen zit er vanwege kwaliteitseisen een bovengrens aan de hoeveelheid PET-trays.
“Doordat de PET-trays met de nieuwe techniek uit de mix-kunststofstroom verdwijnen, neemt ook de kwaliteit van deze stroom toe en wordt hiermee een belangrijke stap gezet naar een verdere verbetering in dehoogwaardige recycling van grondstoffen, aldus Cees de Mol van Otterloo, directeur van het Afvalfonds Verpakkingen. “Deze recycling van PET-trays levert hiermee een belangrijke bijdrage aan de transitie naar een circulaire economie.”

Groeiende PET-traymarkt
Jean-Loup van de Wiele, CEO/CCO van 4PET: “Als 4PET zien we al enkele jaren de enorm groeiende PET-traymarkt als de nieuwe, verder te ontwikkelen PET-recyclingmarkt, naast de wereldwijd reeds ontwikkelde PET-flessenmarkt. We zijn dan ook erg tevreden dat we als eerste in deze markt een closed-loop kunnen aanbieden, net als Bottle2Bottle, maar dan Tray2Tray”.

Ook NRK Recycling is verheugd over de overeenkomst tussen het Afvalfonds Verpakkingen en 4Pet om op grote schaal PET-trays te recyclen. Mede door de inzet van de kennis van 4PET is voor deze deelstroom nu een duurzame oplossing gevonden, waarbij zowel de inzameling als de afzet gegarandeerd is. Dat draagt direct bij aan het tot stand komen van een duurzame circulaire economie. Regranulaat is de grondstof voor onze circulaire toekomst. 
Dit bericht afdrukken
Contact

Loire 150 – Castellum
gebouw C - Synthesium
2491 AK Den Haag

Postbus 420
2260 AK Leidschendam

Tel: 070-444 06 60
Fax: 070-444 06 61
E-mail: info@nrk.nl


Rethink: een nieuwe kijk op kunststof en rubber

          

Arbocatalogus

Bekijk de arbocatalogus

NRK 2014