Wachtwoord vergeten Account aanvragen

Gerecyclede kunststof met vezels verrassend sterk

Kunststof is prima te recyclen maar heeft vaak niet dezelfde sterkte als virgin materiaal. Tenzij je vezels toevoegt. Zo ontstaan sterke, lichte en voordelig geproduceerde thermoplastische composieten (TPC), ontdekte Hogeschool Saxion.

“Het is lastig om de kringloop van kunststof te sluiten”, zegt Rik Voerman, onderzoeker bij Hogeschool Saxion. “Er is altijd een vermenging van verschillende soorten kunststof. Dat is waarschijnlijk de reden waarom gerecycled materiaal kwalitatief minder is dan nieuw kunststof. Bijvoorbeeld qua sterkte en stijfheid. Maar daar hebben we wat op gevonden.”

Stevige tape met glasvezels
De hogeschool zette onder leiding van lector Ferrie van Hattum met hulp van de KIEM-VANG-regeling een onderzoek op. Ook tapeproducent Comptape, additievenproducent Addcomp en enkele recyclaatleveranciers deden mee. “Samen bekeken we hoe we gerecyclede kunststof konden versterken met continu-glasvezels”, zegt Voerman. “We maakten een vezelversterkte tape. Daarmee neemt stijfheid en sterkte van kunststoffen tot meer dan een factor 10 toe.”

Zo goed als nieuw
“Technisch blijkt het goed haalbaar om de tape te maken”, zegt Voerman. “Zelfs inferieure, sterk vervuilde kunststoffen kunnen we als grondstof gebruiken. De gemaakte tape benadert de prestaties van tape met virgin kunststoffen en het materiaal is een stuk voordeliger en duurzamer.”

Kansen voor de toekomst
TPC is door de toevoeging van vezels lichter, sterker en voordeliger dan kunststof. Voerman: “Het materiaal is daarom steeds gewilder in de automobiel- en luchtvaartindustrie. Dat maakt de toepassing van TPC-recyclaat nu al zeer aantrekkelijk. In een vervolgonderzoek gaat Hogeschool Saxion dieper in op het toepassingsbereik en de technische eigenschappen van het recyclingproces.”

Meer weten?
Lees het volledige onderzoek
Dit bericht afdrukken
Contact

Loire 150 – Castellum
gebouw C - Synthesium
2491 AK Den Haag

Postbus 420
2260 AK Leidschendam

Tel: 070-444 06 60
Fax: 070-444 06 61
E-mail: info@nrk.nl


Rethink: een nieuwe kijk op kunststof en rubber

          

Arbocatalogus

Bekijk de arbocatalogus

NRK 2014